Széklexikon

# 24 órás szék A antisztatikus szék B babzsák bárszék bőr szék C csúszótalpas szék E ergonomikus szék étkezőszék F fodrász szék fogadószék főnöki szék forgószék G gazdaságos szék gyerekszék H hokedli horgász szék I ifjúsági szék ipari szék irodai szék irodaszék írólapos szék K kínzószék konferenciaszék konyhaszék közösségi szék L labda M mûanyag szék mûbőr szék munkaszék N négylábú szék O olcsó szék operatív szék P pénztáros szék R rakásolható szék reprezentatív szék S sacco sámli sorolható szék stokedli stoki szánkótalpas szék szék szövet szék T tárgyalófotel tárgyalószék trón U ügyfélváró szék ülőlabda V vezetői szék villamosszék X XXL szék
# 2D karfa 3D karfa 4D karfa A alaplap állítható karfa aszinkron mechanika C csavarorsó csillag csillagtalp D deréktámasz F fejtámasz fejtámla fékezhető görgő fix karfa főnöki gázlift főnöki görgő G gázlift gázrugó gerinctámasz görgő H hálós háttámla hátlap háttámla hintamechanika I írólap írótábla K karfa kímélő görgő krómozott gázlift L lábcsillag lábkarika lábtartó lábtartó karika légrugó M magasító magasított gázlift magasságban állítható karfa mechanika P parkettagörgő R ring ring karika S sorolóelem súlyra fékeződő görgő szánkótalp székalátét székzokni szinkron mechanika T talp tappancs telekárpitos háttámla toldat top U ülésmélység-állító ülőlap X XXL gázlift
A aktív ülés D derékfájdalom dinamikus ülés E egészséges ülés emelhető asztal G gerinccsigolya gerincsérv gerincvonal H hátfájdalom M magasságban állítható asztal N nyakfájdalom P passzív ülés porckorongsérv T törzsizomzat V vállfájdalom vázizom W wellbeing
A átalánydíjas székkarbantartás G gázlift javítás H hintakeménység hintázás K kárpitozás kopásállóság M magasságállítás S szék karbantartás székkárpitozás széklopás székszerviz szivacsozás U ülésmélység ülőfelület ülőmunka
B bőr E Emagra ErgoBalance Ergohuman L lélegző műbőr M memotouch MESH-háló mûbőr N NET-háló O öntött szivacs P poliuretán R renna rovo S sitag sitness SpinaliS szivacs szövet T Topstar
# 24 órás szék 2D karfa 3D karfa 4D karfa A aktív ülés alaplap állítható karfa antisztatikus szék aszinkron mechanika átalánydíjas székkarbantartás B babzsák bárszék bőr bőr szék C csavarorsó csillag csillagtalp csúszótalpas szék D derékfájdalom deréktámasz dinamikus ülés E egészséges ülés Emagra emelhető asztal ErgoBalance ergonomikus szék étkezőszék F fejtámasz fejtámla fékezhető görgő fix karfa fodrász szék fogadószék főnöki gázlift főnöki görgő főnöki szék forgószék G gazdaságos szék gázlift gázlift javítás gázrugó gerinccsigolya gerincsérv gerinctámasz gerincvonal görgő gyerekszék H hálós háttámla hátfájdalom hátlap háttámla hintakeménység hintamechanika hintázás hokedli horgász szék I ifjúsági szék ipari szék irodai szék irodaszék írólap írólapos szék írótábla K karfa kárpitozás kímélő görgő kínzószék konferenciaszék konyhaszék közösségi szék kopásállóság krómozott gázlift L lábcsillag labda lábkarika lábtartó lábtartó karika légrugó lélegző műbőr M magasító magasított gázlift magasságállítás magasságban állítható asztal magasságban állítható karfa mechanika memotouch MESH-háló mûanyag szék mûbőr mûbőr szék munkaszék N négylábú szék NET-háló nyakfájdalom O olcsó szék öntött szivacs operatív szék P parkettagörgő passzív ülés pénztáros szék poliuretán porckorongsérv R rakásolható szék renna reprezentatív szék ring ring karika rovo S sacco sámli sitag sitness sorolható szék sorolóelem spinalis stokedli stoki súlyra fékeződő görgő szánkótalp szánkótalpas szék szék szék karbantartás székalátét székkárpitozás széklopás székszerviz székzokni szinkron mechanika szivacs szivacsozás szövet szövet szék T talp tappancs tárgyalófotel tárgyalószék telekárpitos háttámla toldat top Topstar törzsizomzat trón U ügyfélváró szék ülésmélység ülésmélység-állító ülőfelület ülőlabda ülőlap ülőmunka V vállfájdalom vázizom vezetői szék villamosszék W wellbeing X XXL gázlift XXL szék

wellbeing

A wellbeing (vagy well-being) főleg a 2018-as évtől került be a szélesebb magyar köztudatba. A fogalom az egészséges, kellemes és boldog munkavégzéshez szükséges feltételek összességét jelöli, nem csak a szűkebb munkakörnyezetre, de egész irodákra, épületekre vonatkozóan is.

A wellbeing filozófiája, hogy amennyiben a munkaadó megteremti a munkavégzéshez legjobb, legkellemesebb feltételeket, úgy dolgozói is a maximumot fogják nyújtani. Ez a gondolat különösen fontos egy olyan korban, amikor az Y és Z generációs munkavállalók szívesebben vannak a munkahelyükön, mint otthon - ha az megfelelő környezet a számukra. Manapság a munkakörnyezet sokszor nagyobb szerepet játszik a munkát keresők választásában, mint a fizetés vagy egyéb juttatások, ezért nagyon komoly HR szempont is lett, hogy a wellbeing irányelveiről ne csak beszéljenek, de azokat meg is valósítsák.

A wellbeing egy munkahelyen nagyon sok dolgot foglalhat magában: természetes megvilágítás, az asztalok nagysága, külön relaxációs szoba, külön telefonszoba, ingyenes étkezés, kert vagy tetőterasz, játszószóba, jótékonysági programok, sportolási lehetőség, biciklitároló és zuhanyzó, kutya- és/vagy gyerekbarát helyiségek, távoli munkavégzés lehetősége, stb. Ezek egy részét ma már nem csak a multinacionális vállalatok biztosítják, hanem a kisebb hazai cégek is.

Sok cég összekeveri a wellbeinget a féktelen költekezéssel és a dolgozók kényeztetésével, holott a wellbeing inkább egyfajta kultúra. Azokon a helyeken lehet jól megvalósítani, ahol a vezetés megérti, hogy a dolgozóknak valóban megváltoztak az igényei, ahogy az életkörülményei is, ezért ha ezekhez képes korszerűen alkalmazkodni, jóval hatékonyabb munkát is várhat tőlük. Tipikus példa a kutyabarát munkahely: ha a dolgozóval lehet kutyája is, nem csak sokkal nyugodtabb és boldogabb lesz nap közben, de a munkaidő letelte után sem fog haza sietni, ahol a magányos eb várja. Ugyanígy ha a adottak például a sportolás vagy a játék feltételei az irodai terekben, a dolgozók tovább bent maradnak és kollegáikkal ütik el az időt, ami összességében nagyban növeli a kommunikáció sikerességét és a produktivitást.

Az ülés szempontjából a wellbeing legfontosabb kritériuma az, hogy a dolgozó olyan székben ülhessen, mely nem rontja egészségi állapotát akár hosszú, több éves távon sem.

Mivel az ülőmunkával kapcsolatban immár hosszú évtizedek tapasztalatai gyűltek össze, az orvostudomány egyetért abban, hogy a legfontosabb a passzív, statikus ülést elkerülni és azt lehetőleg aktív üléssel felcserélni. Az aktív ülés lényege az, hogy a testet, annak gerincoszlopát folyamatosan mozgásban tartsa, ezáltal erősítse vissza a törzsizomzatot.

Az aktív ülés legegyszerűbb változata a szinkron mechanikás székek által garantált részleges mozgási szabadság, melynek során (hintázás közben) a gerincvonal folyamatosan változtathatja helyzetét, hála az ülőlap és a hátlap változó szögének. Ennek a feltételnek megfelelnek például az Emagra forgószékek.

Az igazán aktív ülést az aktív ülés mechanikával rendelkező székek garantálják, melyekben az ülőlap minden irányban szabadon ki tud térni, így garantálva, hogy a medence a gerincoszloppal együtt mozogjon. Ilyen módon a gerincoszlop elkerüli a felesleges terhelés és hajlongást, és nagy eséllyel megelőzhető a gerinccsigolyák közti porcok kopása, valamint a gerincsérv.

Pozitív tendenciának tekinthető, hogy ma már a nagyobb cégek az álláshirdetéseiknél külön megjelölik, hogy milyen egészséges irodai kiegészítőket (például milyen típusú székeket vagy emelhető asztalokat tudnak biztosítani a jövendő dolgozóknak.

lásd még: aktív ülés, egészséges ülés, SpinaliS, Emagra

A Széklexikon alapítója és felelős szerkesztője
Nietschné Gadányi Mária
akit a székek világában eltöltött immár több mint 30 év ösztönzött arra, hogy megmutassa és elmagyarázza mindenkinek, hogyan lehet jól és egészségesen ülni. Tudásának legjavát a kor irodabútor- és irodaszék-színvonalát meghaladó szócikkekbe rendezte, melyekben minden adott ahhoz, hogy részletes információkhoz juthass a székes technológiákról, alkatrészekről, megoldásokról és gyártókról.